Naujienos

Diskusija „Sveikatai palanki mityba“

Kovo 22 dieną mokykloje I–IV klasių mokiniai diskutavo apie pagrindinius mitybos principus bei pagrindines mitybos taisykles. Pradinių klasių mokiniams diskusiją vedė visuomenės sveikatos specialistė Roberta Armanavičiūtė-Snieganienė.

Pagrindiniai mitybos principai yra saikingumas, įvairumas ir subalansuotumas. Saikingumas. Svarbu žinoti, kad net ir būtina maisto medžiaga, jeigu jos vartojama per daug, gali turėti neigiamą poveikį sveikatai. Įvairumas. Nė vienas maisto produktas neturi visų maisto medžiagų (žmogaus organizmui su maistu jų būtina gauti apie 40). Tik vartojant įvairius augalinius ir gyvūninius maisto produktus bus visiškai patenkinti organizmo poreikiai. Subalansuotumas. Mitybos subalansavimas – tinkamas baltymų, riebalų, angliavandenių, vitaminų, mineralinių medžiagų santykis bei optimalus energijos kiekis maisto produktuose.

8 sveikos mitybos taisyklės: maistui vartoti kuo įvairesnių šviežių maisto produktų, domėtis jų sudėtimi ir rinktis tuos, kuriuose yra kuo mažiau konservantų, dažiklių ir saldiklių; valgyti visada tuo pačiu laiku; stengtis, kad dienos raciono pagrindą sudarytų grūdiniai produktai; valgyti daugiau sezoninių daržovių, uogų ir vaisių, kai jie pigiausi, o skonis – pats geriausias; pirmenybę teikti augaliniams riebalams ir tinkamai pasirinkti užkandžius: vaisius, riešutus ar sumuštinį su grūdėta duona ir žuvim, liesa mėsa ar mažiau riebiu sūriu; rinktis mažiau druskos turinčius maisto produktus ir valgyti mažiau saldumynų; kasdien išgerti 6–8 stiklines vandens.

Diskusijos pabaigoje visuomenės sveikatos specialistė Roberta Armanavičiūtė-Snieganienė ir Jurbarko r. Šimkaičių Jono žemaičio pagrindinės mokyklos pradinių klasių mokytojos kartu su I-IV klasės mokiniais atliko užduotis.

Informacija visuomenės sveikatos specialistės Robertos Armanavičiūtės-Snieganienės 

Foto Robertos Armanavičiūtės-Snieganienės mokyklos facebook paskyroje čia...